Moet u een heftruck cursus doen?

Moet u op het werk in een heftruck rijden? Dan vraagt u zich mogelijk af of het hebben van een heftruck certificaat verplicht is. Dit is niet het geval, het is niet verplicht om een heftruck certificaat te hebben. Wanneer er een ongeluk gebeurt met een heftruck in een bedrijf, moet het bedrijf kunnen aantonen aan de arbeidsinspectie en verzekeraars, dat de werknemer de kennis en kunde had over de werking van de heftruck. Daarom vragen veel bedrijven hun werknemers toch een heftruck cursus te doen, om hun heftruck certificaat te halen. Hiermee kunnen ze de kunde en kennis over wetten en veiligheidsregels aantonen wanneer er een ongeluk is.

Wat is een heftruck?

Een heftruck staat ook wel bekend als vorklift. Het is een industriële truck van soms wel 5 ton weegt, hij wordt gebruikt om materialen te transporteren door het plaatsen van een stalen vork onder de goederen die op een pallet staan.

Een heftruck wordt voornamelijk gebruikt op een bedrijventerrein of magazijn.

Een heftruck cursus.

Bij een heftruck cursus is het belangrijk dat er aandacht wordt gegeven aan de theorie, zoals de veiligheid en wetten, maar ook aan de praktijk, hierbij moet u denken aan de bediening, besturing, onderhoud, bijzondere verrichtingen, . Welke heftruck cursus het beste bij u of uw werknemers past is afhankelijk van de kennis die er al in huis is en hoe vaak de persoon in kwestie gaat werken met de heftruck.

Na een cursusdag waar u al de informatie krijgt, legt u een theorie- en praktijkexamen af. Wanneer u beiden examens haalt, ontvangt u een certificaat met pasje.

Na een heftruck cursus…

Is de cursist in staat om veilig en efficiënt met een heftruck te werken, maar kan hij of zij ook gevaarlijke situaties overzien en voorkomen.