Smaad en laster; als de gemoederen oplopen

Vandaag de dag regelen we steeds meer zaken online. Daar waar je vroeger naar een winkel en een klacht indiende bij de kassa wanneer de dienstverlening te wensen overliet is daar nu het internet. Op het internet is het heel gemakkelijk om een beoordeling over een particulier of een bedrijf te schrijven. Je kan je tevredenheid uiten, maar veel mensen beschouwen het internet als een uitlaatklep. Op beoordelingssites vliegen de verwijten je om de oren wanneer een bedrijf niet goed genoeg heeft gehandeld.

Wanneer is er sprake van smaad en laster

Op het moment dat een bedrijf een review leest die schade zal toebrengen doordat er duidelijk negatief nieuws naar buiten wordt gebracht zal er doorgaans onderzoek plaatsvinden. Heb jij een negatieve review geschreven en voelt het bedrijf zich in zijn eer aangetast? In dat geval mag je een aanklacht wegens smaad of laster verwachten. Is jouw klacht onterecht; dan zal je worden beschuldigd van laster. Is er sprake van het opzettelijk bezoedelen van iemands goede naam, dan is er sprake van smaad. De boetes zijn behoorlijk hoog. Smaad kan een kostenplaatje tussen 275 en 350 euro met zich meebrengen. Laster  is nog duurder. Een boete van 700 euro is een hoge prijs om te moeten betalen voor een onterechte klacht.

In een opwelling gehandeld

De meeste smaad en laster zaken worden in een opwelling op het internet neergezet. Vaak schrik je van de gevolgen wanneer de politie je benadert namens de gedupeerde. Het is in dat geval goed om www.strafrecht-advocaat.nl in te schakelen. Zij zullen je bijstaan en er samen met jou en de tegenpartij voor zorgen dat dit geheel met een sisser afloopt. Vaak valt er in goed overleg meer te bereiken dan met gebekvecht en een rechtszaak.