Waarom je een strafbeschikking nooit zomaar moet accepteren

Als je een strafbeschikking hebt ontvangen, dan ben je ergens van beschuldigd. Deze beschuldiging is gedaan door de Officier van Justitie, zonder dat er een rechter naar heeft gekeken. Deze strafbeschikking ontvang je schriftelijk, inclusief de informatie waarvan je bent beschuldigd en de details van de zitting. Dit betreft vaak kleine strafbare feiten, zoals diefstal of een verkeersovertreding. Het is echter belangrijk dat je deze nooit zomaar accepteert.

Strafblad

Ook al betreft het een klein strafbaar feit, dit heeft voor jou wel verregaande gevolgen. Je kunt een geldboete krijgen, een taakstraf of een rij-ontzegging. Ook zal je een aantekening ontvangen op je strafblad, wat betekent dat je problemen krijgt als je een Verklaring over Gedrag moet opvragen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een nieuwe baan mislopen.

Wat te doen?

Je kunt het beste na ontvangst van de strafbeschikking zoeken naar juridische steun. Een strafbeschikking advocaat inschakelen is dan de beste optie. Deze zal je zaak deskundig bekijken en het strafdossier opvragen. Wees hier wel snel bij, want je hebt maar een beperkte tijd om te reageren. De advocaat zal precies weten wat wanneer te doen en bij wie het neer te leggen.

Is er vrijspraak mogelijk?

Een strafbeschikking is één van de eerste stappen in het strafproces, en vaak is dit dossier nog niet helemaal volledig. Iedereen heeft recht op een eerlijke rechtszaak en deze procedure omzeilt de rechter. Het komt vaak voor dat als je verzet indient en een rechter naar de zaak gaat kijken, de straf wordt verminderd of dat je zelfs vrij wordt gesproken. Een strafbeschikking advocaat zal je dossier opvragen, beoordelen, eventueel verzet indienen en je bijstaan tijdens de zitting. Zo ontvang je de steun waar je recht op hebt, word je bijgestaan door een expert die verstand heeft van zaken en weet je naderhand zeker dat je alles hebt gedaan om deze nare situatie een zo goed mogelijke afronding te geven.